Procitnutí (Lovkyně snů 1) - Lisa McMann

Název: Procitnutí

Autor: Lisa McMann

Nakladatelství: Fragnent

Počet stránek: 216

Vyšlo: 2011


Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...




Většina z vás už určitě minimálně jednou zaslechla známé rčení "Nesuď knihu podle obalu". Pravdou ale je, že obálka je většinou to první, co upoutá vaši pozornost - a mívá také lví podíl na tom, jestli se vůbec rozhodnete knihu podrobněji prozkoumat. Lovkyně snů nesporně patří mezi knihy, které svým kabátkem zaujmou. Obálka je laděna do fialova a jejím nejvýraznějším prvkem jsou oči, které působí dojmem, jako by sledovaly každý váš pohyb. Výsledný dojem je velmi povedený a dokonce myslím, že se nakladatelství podařilo překonat originální verzi.

To, co vás možná při setkání s knihou trochu překvapí, jsou její malé rozměry. Knížka má jen něco málo přes 200 stran a její velikost je ještě o něco menší než formát A5. Díky měkké vazbě je Procitnutí opravdu lehoučké a můžete si ho s sebou vzít prakticky kamkoli, protože nezabere moc místa. Ideální čtivo pro cestu do školy (testováno na lidech) :)

Autorčin styl psaní je velmi neobvyklý - píše ve třetí osobě přítomného času a používá krátké a velmi stručné věty. V první chvíli mi tento styl vyprávění příliš nesedl, ale nakonec jsem si zvykla a neumím si představit, že by kniha byla psána jinak. Navíc je fakt, že krátké věty často vystihnou rozpoložení postav daleko lépe než několikařádková souvětí.

Jednotlivé kapitoly jsou doplněny indormacemi o čase, ve kterém se daná část příběhu odehrává. Doporučuji tyto informace nepřeskakovat, protože bez nich by mohl příběh v některých pasážích působit dost zmateně a nepřehledně. Časové údaje také slouží jako informace o tom, kolik času Janie strávila v jednotlivých nech.

Nakonec už snad jen pár poznámek k překladu. Myslím, že překladatel svou práci odvedl docela dobře. Věty nepůsobí uměle a nenarazila jsem ani na přehnané množství "anglikanismů".
Na knize Procitnutí mě v první řadě zaujal velmi neobvyklý námět, který (pokud bude dobře zpracován) slibuje velmi dobrý čtenářský zážitek. Autorka se zatím s příběhem teprve sžívá, takže některé věci působí trochu nedotaženě. Například detektivní zápletka nezapadá do celku tak plynule jak bych si představovala a vněkterých chvílích působí dost neuvěřitelně.

Děj není nijak zvlášť složitý, ale i přesto se toho v knize stihne odehrát poměrně dost. Díky krátkým větám události odsýpají velmi svižně a tak se jen těžko začnete vyloženě nudit. Do nadprůměru příběh vytahují především pasáže odehrávající se ve snech. Knihu příjemně oživují a dodávají jí na originálnosti. I když jsem měla ze začátku trochu strach, aby neustálé odbočování od hlavní linie nepůsobilo zmateně, nakonec jsem byla mile překvapená, jak přirozeně dokázala autorka "snové části" do příběhu začlenit.

Od knihy rozhodně nečekejte žádný akční příběh. I když se zde objevuje trocha té detektivky, děj se zaměřuje především na pocity a prožitky hlavní hrdinky. Velmi podstatnou část knihy zabírá to, jak se Janie pokouší se svou zvláštní schopností propadat se jiným lidem do snů vyrovnat a žít pokud možno co nejnormálnější život. Zajímavé je sledovat, jak její schopnost ovlivňuje její vztahy s ostatními lidmi - jsem ráda, že se autorka při psaní zaměřila i na tohle.
 
I když je kniha psána velmi úsečnými větami, autorčiny postavy jsou velmi dobře vykreslené a nepůsobí ploše. Janie je velmi milá a to, jak se vyrovnává se všemi těžkostmi svého života je sympatické a překvapivě uvěřitelné. Jediné, co mi na příběhu nesedělo, byla Janiina matka - není to zrovna rodič, kterého byste si přáli mít. Ani se mi nechce věřit, že by někdo takový vůbec dokázal vychovat dceru jako je Janie.

Kromě Janie a její matky se v příběhu vyskytuje ještě několik pro děj důležitých postav, ale většina z nich nedostala příliš prostoru. Doufám, že se to v příštím díle trochu zlepší a dozvíme se toho víc i o ostatních aktérech. Dokonce ani Cabel jako hlavní mužský hrdina se v knize nevyskytoval nějak zvlášť často. Jeho postava mi nevadila, ale někdy mi jeho chování opravdu nesedělo a nebyla jsem schopná pochopit, proč reaguje tak jak reaguje.
Celkově mě Proroctví velmi mile překvapilo. Po prvních několika stranách byly mé dojmy dost smíšené, ale nakonec jsem opravdu ráda, že jsem se k této knize dostala. Je to výborná odpočinková četba, vhodná především tehdy, když nechcete o knize nějak zvlášť přemýšlet a chcete se jen nechat unést příběhem do země fantazie. Jen mě trochu mrzelo, že byla tak krátká :)




Děkuji nakladatelství fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář! :)