Smršť - Johan Theorin

 Název: Smršť

Autor: Johan Theorin

Nakladatelství: Moba

Počet stránek: 418

Vyšlo: 2012


Přízraky mrtvých se vracejí. Anebo to nejsou přízraky? Chladný, ponurý říjen na ostrově Öland. Joachim, učitel ze Stockholmu, nedal na pověry o ostrově a se svou rodinou se nastěhoval na výstavný statek Aludden. Tato usedlost však byla vystavěna ze dřeva lodního vraku a říká se, že muži, kteří stavěli blízké majáky, slyšeli z domu výkřiky utopených námořníků. Na jednom trámu v domě jsou ještě pořád vyrytá jména mrtvých a všem obyvatelům přineslo toto místo jen neštěstí. Jednoho dne je nalezena mrtvola Joachimovy ženy Katrin. Utopila se za opravdu záhadných okolností. Co se to jen na Aluddenu odehrává? A jakou roli v tom hraje Joachimova sestra, s níž už před nějakou dobou rodina přerušila kontakty?


Coby dějiště svého románu Smršť si Johan Theorin zvolil místo svého dětství, švédský ostrov Öland. V létě představuje pro své vyhlášené písečné pláže a slunečné počasí oblíbenou turistickéou destinaci, ale po zbytek roku je prakticky opuštěný. Hlavní hrdina Joakim se však nenechal odradit ani vidinou několika nehostinných měsíců, ani mrazivými zkazkami a spolu se svou rodinou se nastěhoval na statek Aludden.

Jak se později ukáže, Aludden není zrovna vhodné místo pro rodinnou idylku. Byl vystavěn ze dřeva ztroskotané lodi a dle pověr se duše zemřelých námořníků stále ještě drží v jeho zdech. A aby toho nebylo málo, na statku docházelo v průběhu let k jedné tragédii za druhou, jako by snad byl prokletý. Ani Joakimova rodina neunikne a krátce po jejich nastěhování dojde k záhadnému úmrtí Joakimovy ženy Katrine.

Ve spleti několika dějových linií autor postupně rozkrývá tajemnou historii statku a jeho bývalých obyvatel, sleduje osudy lidí žijících na ostrově a spolu s Joakimem odhaluje i skutečný důvod Katrininy smrti. I přes celkem složitou kompozici není pro čtenáře nijak obtížné sledovat děj. Na druhou stranu myslím, že kniha by daleko lépe fungovala bez zbytečných dějových odboček, které rozmělňují čtenářovu pozornost, aniž by měly pro celkové rozuzlení nějaký větší význam. Na mysli mám bratry Sereliusovy, jejichž část knihy mě ani zdaleka nebavila tak, jako zbytek příběhu.

separator  
 "Haló!" zvolal ženský hlas. "Kime?"
Byla to Katherine a její hlas byl plný znepokojení. Joakim slyšel, jak za sebou zavřela dveře a vešla do haly. 
"Jsem tady dole!" zakřičel. "Ve sklepě!"
Čekal na její odpověď, ale žádná nepřišla.separator

Román Smršť se rozjíždí velmi pomalu a pokud máte rádi velké množství akce, zde na ni narazíte až v úplném závěru. Celkově se kniha nese ve velmi komorním duchu a daleko podstatnější než dějové zvraty je vykreslení atmosféry života na ostrově a psychologické prokreslení postav. I scény s duchy nejsou nijak prvoplánově děsivé a spíše než opravdový strach pocítíte lehké mrazení. Ke konci však dojde k prudké gradaci děje a vše vrcholí závěrem, který byl na můj vkus až příliš přehnaný.

Jednoznačným pozitivem knihy jsou postavy, které působí velmi opravdově. Autor pro ně čerpal inspiraci ze skutečných lidí, se kterými se během svého života na Ölandu setkal. Zejména Joakimovo utrpení nad ztrátou manželky působí velmi skutečně, a to hlavně díky propracovaným detailům. Prakticky každá postava, která se příběhem mihne, má své vlastní povahové rysy a i dialogy působí přirozeně a nestrojeně. 
Celkově mě autorův styl psaní zaujal, zejména jeho inspirace folklorem a lidovými pověrami, která je v knize jasně patrná. Díky tomu, nakolik se Theorin nechal při tvorbě prostředí a postav ovlivnit skutečností, mohou jeho příběhy sloužit i jako sonda do běžného života na švédském venkově.

Knihu bych doporučila všem, kdo mají rádi detektivní příběhy a duchařské historky. Smršť může upoutat mistrně prokreslenou atmosférou a věrohodnými charaktery, méně už pak akcí a dějovými zvraty, kterých se na stránkách příliš často nedočkáte. Dějové linie do sebe příjemně zapadají, i když některé pasáže mohou působit přebytečně a zbytečně odvádět čtenářovu pozornost. Celkově dávám knize 3*, a to zejména za linku s bratry Sereliusovými, která mě zkrátka nezaujala.

Hodnocení  





Trailer   

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář! :)