Záchranný člun - Charlotte Roganová

Název: Záchranný člun

Autor: Charlotte Roganová

Nakladatelství: Fotuna Libri

Počet stránek: 280

Vyšlo: 2012


Strhující vyprávění o mladé ženě, která se po sňatku s bohatým obchodníkem plaví na zaoceánském parníku, který se z ne zcela vysvětlitelných důvodů začne potápět… 

Grace se na poslední chvíli dostane na záchranný člun. Ten je však zcela přeplněný a jen stěží je možné zvládnout nerovný boj s oceánem. Tíživá otázka, zda budou zachráněni, drsné podmínky, nedostatek potravy i vody, šílenství, slunce, nekonečné moře... to všechno nutí lidi na člunu ukázat svůj charakter a odhalit se až na samou dřeň. 

 Grace přežije díky silné vůli – a také díky činu, který se na člunu zdá přirozený, ale v bezpečném životě na souši ji postaví před soudní tribunál. Koho soud uzná vinným a koho nevinným? Je ale vůbec možné soudit někoho, kdo prožil peklo?



Když Grace se svým manželem vyplouvala na první posvatební cestu, netušila, co vše se může zvrtnout a jak rychle se pohádkový život změní v noční můru. Zaoceánský parník s honosným jménem
"Císařovna Alexandra" se potopil uprostřed oceánu a Grace se ocitla v přetíženém záchranném člunu, bez manžela a s mizivou šancí na záchranu.

Postupem času začíná atmosféra ve člunu houstnout. Potraviny docházejí, vedro je čím dál tím neúnosnější a kolem není nic, než oceán. Pasážeří si sahají až na dno svých sil, solidarita ustupuje stranou a veškeré jednání i myšlení se zaměřuje na jediné – přežít. Nečekaná situace odkrývá temné stránky lidské povahy a morální zábrany se hroutí jako domeček z karet. V takové situaci na zákony nikdo nehledí. A lze vůbec trestat někoho, kdo zákony překročil jen kvůli pudu sebezáchovy?


Bestseller inspirovaný skutečnými událostmi

Záchranný člun je prvním románem američanky Charlotte Roganové. Své spisovatelské ambice dlouhou dobu držela pod pokličkou a psala si jen tak pro sebe do šuplíku. Předat svou tvorbu do rukou nakladatele se odhodlala až po dosažení padesátých narozenin – a povedlo se. Záchranný člun je v současné době přeložen již do 18 jazyků a dokonce se již chystá i filmová adaptace, jejíž produkce se ujala oskarová herečka Anne Hathaway. Zároveň by si ve filmu měla zahrát hlavní roli.

Jako inspirace pro napsání románu autorce posloužil několik let starý případ jejího manžela právníka. Osud dvou mužů, kteří přežili námořní katastrofu, ale po záchraně byli předvoláni před soud a následně odsouzeni a dětství strávené mezi námořníky dodalo Charlotte Roganové dostatečný základ pro vytvoření příběhu.
Přežijí jen někteří


Děj se odehrává ve dvou časových liniích. Jedna je zaměřena na vypravěččinu současnost a průběh soudního procesu, ta druhá (hlavní) pak popisuje situaci na záchranném člunu. Autorka se soustřeďuje zejména na popis atmosféry a duševního rozpoložení hlavních postav, dějových zvratů se příliš nedočkáme a samotnému potopení lodi je věnováno jen pár stran.
Celý příběh se odehrává na klaustrofobicky malém prostoru a napětí mezi osobami na záchranném člunu je takřka hmatatelné. Každá z nich prožívá svou osobní tragédii. Pociťují strach o své blízké i o vlastní život a také určitou míru soutěživosti. Postupem času totiž začíná být zřejmé, že na člunu rozhodně není místo pro všechny a zachránit se mohou jen někteří.

Vrstevnaté postavy a morální dilemata

Charlotte Roganová si dala s vykreslením postav opravdu záležet, žádná z nich není černá ani bílá. Nejpropracovanější postavou je hlavní hrdinka Grace, z jejíhož pohledu je celý příběh vyprávěn. S trochou nadsázky by se dalo říct, že její charakter je vrstevnatý jako cibule. V jednu chvíli působí nerozhodně a o pár stran dál koná s chladnokrevnou rozhodností. Není to žádná obětavá zachránkyně a nepůsobí o nic statečněji ani o nic moudřeji než ostatní postavy ve člunu. Čím vyniká je schopnost přizpůsobit se situaci a jednat tak, jak je to v daném případě výhodné. Snad proto má mnoho čtenářů problém se s ní ztotožnit.

Rozmanitost postav a jejich nejednoznačné postavení na škále "hodný – zlý"  velmi nahrává podstatě knihy, což je řešení morálních dilemat. Těmi je kniha protkána od první do poslední strany a autorka vás opravdu donutí přemýšlet. O tom, jakou hodnotu má lidský život a zda jsou lidské zákony upotřebitelné v každé situaci. Navíc jsem si u čtení nepřestávala klást otázku, jak bych se v takové situaci chovala já. Dokázala bych obětovat vlastní život pro někoho jiného, když by na mě vyšel los? 

A pojďme hodnotit
Myslím, že Záchranný člun rozhodně stojí za přečtení. Nejsou tam momenty, ze kterých by se vám zvedal žaludek, ale i tak vám po dočtení může být těžko. Autorka se s postavami zkrátka nemazlí a snad nikdo by se nechtěl ocitnout v jejich kůži. Pokud jste příznivci psychologických dramat, fanoušci Titaniku a nebo máte zkrátka jen chuť pustit se do knihy o přežití, Záchranný člun je dobrá volba. 





A pokud vám nedělá problémy angličtina, můžete navštívit autorčiny stránky, kde zveřejnila seznam některých z otázek, nad nimiž se stojí za to při čtení zamyslet. Najdete ho po kliknutí SEM.




 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Přemýšlela jsem o tom, že si knihu přečtu, ale teď jsem už rozhodnutá - ta tvoje recenze mě totiž přesvědčila o tom, že tohle by mohlo být dosti zajímavé. Tak jsem zvědavá, jak se mi kniha bude nakonec líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenzia, ale asi sa do toho nepustím, je to také príliš drsné alebo čo.:D Proste ten nápad, brrr, hrozná predstava.

    OdpovědětVymazat
  3. K tý Amy ..také jsem se bála že otec bude chtít vychvalovat svoji dceru, ale prekvapiva kniha jen mi fakt pride ze ona si jen uzivala a snazila se zbavit sve zavislosti a nic jineho delat nemusela a manager ji stale snazil nekam dovést aby vystoupila:D jejimu otci opravdu poklona co vsechno dokazal snest , zalozil nadaci aby pomahal :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to by som si chcela prečítať, mám takéto knihy rada

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem a měla jsem z knihy hodně podobné pocity. JInak opravdu moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenze, budu se po knize muset mrknout. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)