Léky smutných - Pavel Gotthard


 Název: Léky smutných

Autor: Pavel Gotthard

Nakladatelství: Host

Počet stránek: 199

Vyšlo: 2013


Nejspíš na sobě budou mít černé šaty a těžké punkové boty s kovovou špičkou. Potkáte je ve skupinách historického šermu, na metalových koncertech, ale i v knihkupectvích s fantasy literaturou, nebo je zahlédnete v potemnělých bytech, jak hrají Dračí doupě. Jsou to mladí lidé žijící ve vlastních světech, které jsou pro ně zajímavější než reálný život. 

 Hrdinou prózy Léky smutných je student žurnalistiky David, který zažívá první vážnou milostnou krizi. Jeho přítelkyně si jeden takový svět našla a stále častěji se do něj vytrácí. Jak David brzy zjistí, ze všech možností, jak svůj vztah zachránit, mu zbývá jediná: vydat se tam za ní. Tak začíná cesta, která Davida přivede až k polykání prášků na spaní a nocím stráveným na podlaze opuštěných zbořenišť. 

 Léky smutných jsou příběhem o rozpadu milostných vztahů, izolaci a hledání sounáležitosti. Především ale o problémech, které občas dotírají na každého, kdo rád tráví čas v realitách knih, filmů nebo her. Vydejte se na hranici mezi fantazií a realitou a hledejte tam odpověď na otázku: Čím se dají vyléčit lidské smutky?


Davidův život rozhodně není procházka růžovou zahradou. Kvůli špatným vztahům s rodiči si musí veškeré
studijní výdaje hradit ze svého, v práci po něm pěkně šlapou a aby toho nebylo málo, jeho přítelkyně Pavla se po nocích toulá kdo ví kde a vrací se až k ránu bez pořádného vysvětlení. David se snaží její podivné výstřelky tolerovat co se dá, ale když v Pavlině mobilu narazí na záhadné esemesky od tajemného Z., rozhodne se stůj co stůj přijít věci na kloub.

Svou přítelkyni pod rouškou tmy sleduje až do polorozpadlé budovy opuštěného hotelu, kde kromě ní narazí i na trojici dalších podivně oblečených lidí. Dostane sice pořádně do zubů, ale pro záchranu vztahu je schopen obětovat téměř cokoli a tak se i přes prvotní neúspěch znovu (tentokrát úspěšně) pokusí ke skupině připojit. A k jeho velkému překvapení se mu místo skupinového drogového opojení otevře brána do světa Království, kde může po boku ostatních statečně bojovat proti Paktu a stát se tím, čím by byl rád snad každý – hrdinou.

Kniha léky smutných je prvotinou českého autora Pavla Gottharda. Příběh odehrávající se především v Brně těží z autorových zkušeností ze světa larpu (pokud nevíte, oč jde, mrkněte SEM), ale užít si jej mohou i čtenáři, kteří o takovém pojmu nikdy dříve neslyšeli. Tématem je křehkost mezilidských vztahů, hledání sebe sama, ale především problematika unikání před realitou do říše fantazie.

Celý život je jen sada obrázků v mozku. Není žádný rozdíl mezi těmi, které se zrodily ze skutečných věcí, a těmi, které se zrodily z vnitřních snění, a není důvod si jedněch vážit víc než druhých.“ 
                                                                                                                                            Howard Phillips Lovecraft

Hlavními hrdiny knihy jsou mladí lidé, kteří na první pohled nijak nevybočují z řad běžné populace. Řeší obvyklé problémy a konflikty a každý den se musí potýkat s realitou, která ne vždy naplňuje jejich očekávání. Království je pro ně jakýmsi útočištěm, kde se mohou alespoň na chvíli oprostit od strastí skutečného života. Je to místo, kde se jejich sny mohou stát skutečností a kde úspěch a sláva leží na dosah ruky.

Únik do fantazijních světů je něco, s čím se dokáže ztotožnit většina čtenářů. Nejde jen o hraní her typu Dračí Doupě. Do světa fantazie unikají i hráči počítačových her, čtenáři knih a také lidé, kteří si zkrátka jen libují v denním snění. Není na tom nic špatného, dokud kvůli vzdušným zámkům nezačneme reálný svět odsouvat do pozadí a dokud náš skutečný život neumrzne na mrtvém bodě.

A právě to je podle mě hlavním poselstvím knihy. Neutíkat před problémy, ale řešit je. Snažit se se na sobě pracovat. Neexistuje žádná pilulka štěstí, která by upravila realitu dle našeho přání. Změna je běh na dlouhou trať, ale výsledek stojí za to.

Kniha Léky smutných skrývá mezi řádky víc, než by se mohlo zdát. Začátek sice působí kvůli střídání dějových linií trochu zmateně, ale nakonec do sebe vše zapadá a je jen na čtenářích, kolik si toho z četby odnesou. Trochu mě mrzelo, že některé myšlenky byly na konci naservírovány na stříbrném podnose, aniž by bylo čtenářům umožněno udělat si vlastní závěr.


Celkově nemohu než Léky smutných doporučit. Na své si skutečně nepřijdou jen milovníci fantastiky, protože i přes pasáže odehrávající se v Království bych knihu zařadila spíše ke společenským románům než k fantasy. Čeká vás spousta témat k zamyšlení, věrohodné postavy a v neposlední řadě poutavý a čtivý příběh.  



Follow my blog with Bloglovin

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

6 komentářů:

  1. Tuhle knihu si chci moc přečíst a děkuji ti za tuto úžasnou recenzi, je mi jasné, že Léky smutných se brzy objeví v mé knihovničce. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. celkově mi to přijde hodně zajímavý, super!

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa kniha neskutočne páčila a súhlasím s tebou, je viac spoločenská než fantastická, ale aj tak si myslí, že ten svet a celkovo celá tá zápletka bola vymyslená bravúrne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím nemůžu než souhlasit :) Obě roviny byly propracované a líbilo se mi, jak se vzájemně doplňovaly... zkrátka je to kniha, ve které si přijdou na své jak milovníci fantasy a larpu, tak i ti, kteří mají rádi společenské romány o vzájemných vztazích, hledání sebe sama apod. A to se hned tak někde nevidí :)

      Vymazat
  4. Léky smutných jsem zhltla na jedno posezení, protože mě neskutečně vtáhla. Uvěřitelnost postav a celková propracovanost obou dějových linek byla vážně senzační a moc se mi líbila. Četla jsem ji půjčenou od kamarádky, ale hned jsem si letěla koupit vlastní výtisk a asi po dvou dnech si ji přečetla znova. Vážně skvělá knížka, kterou taky doporučuju, kde můžu. A to LARP nehraju :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)