Tvář hrdiny, srdce kata

Dítě číslo 44 - Tom Rob Smith

Když se do kin dostala filmová adaptace knihy Dítě číslo 44, zařekla jsem se, že se na ni nepodívám, dokud nepřečtu knižní předlohu. A své předsevzetí jsem dodržela, i když čekání na knihu bylo nakonec o několik měsíců delší, než jsem původně předpokládala. Přednost stále dostávaly jiné tituly. A je dost možné, že bych se k přečtení příběhu nedostala nikdy - nebýt nadšeného horování spolužačky, která si knihu objednala k narozeninám. 

Lev Děmidov je příkladným ruským občanem. Patří k váženým příslušníkům MGB, dbá na pravidla a celý svůj život zasvětil boji za socialistickou společnost. Jeho víra v režim je takřka neotřesitelná, dokud se nedostane k případu smrti malého chlapce, jehož nahé tělo je nalezeno na kolejích s ústy plnými hlíny a s rozpáraným břichem. Proč režim nechce za žádnou cenu připustit, že se jednalo o vraždu? A proč jsou podobně zohavená dětská těla nalézána i v dalších ruských městech? 

U některých knih mi trvá několik kapitol, než se dokážu plně ponořit do příběhu - kniha „Dítě číslo 44“ mě však dokázala zaujmout hned první větou. A na konci prologu mi bylo jasné, že tentokrát jsem při výběru čtení rozhodně nesáhla vedle. Tom Rob Smith totiž píše neuvěřitelně čtivě. Už dlouho jsem nečetla knihu, kterou by pro mě bylo tak těžké odložit – a myslím, že takovou zase dlouho číst nebudu. 

Kdybych mohla, přečetla bych celý příběh na jeden zátah. A to i přes to, že se rozhodně nejedná o lehké čtení a kniha obsahuje několik velmi surových scén. Brutalita se však v příběhu nikdy neobjevuje samoúčelně – autor se k ní uchyluje jen tehdy, kdy má smysl pro vývoj událostí. Autorovi se navíc podařilo násilné scény popisovat do takové míry, aby na čtenáře zapůsobily, ale zároveň bez toho, aby musel zacházet do zbytečných nechutností. 

Surové pasáže však nejsou to jediné, co knize dodává temný nádech. Velký vliv má také atmosféra stalinistického Ruska. Tom Rob Smith věnoval studiu historických reálií spoustu úsilí, které se nakonec opravdu vyplatilo. Nemilosrdné praktiky MGB, všudypřítomný strach a neustálá hrozba deportace do gulagu – to vše jen umocňuje celkový dojem z příběhu. 


Vůbec nejsilnější částí knihy jsou ale postavy. Autorovi se podařilo vytvořit věrohodné, nešablonovité charaktery, kterým jsem věřila každé slovo, každou myšlenku. A co víc, nechal je, aby se v průběhu knihy vyvíjely. A to u detektivek není ani zdaleka zvykem. Největší proměnou projde během příběhu hlavní hrdina Lev Děmidov. Jeho duševní přerod ze zarytého komunisty v poměrně sympatického a statečného muže je nejméně stejně fascinující jako hlavní dějová linka. 

Příběh sám je také velmi dobře napsaný, faktem ale je, že totožnost vraha a jeho motivy jsou čtenáři odhaleny velmi záhy. Osobně bych si raději na tato odhalení počkala až do konce knihy. V knize se ale i přesto objevuje několik opravdu nečekaných zvratů, a příběh v závěru graduje tak, až jsem stránky otáčela téměř bez dechu. 

A jaký je tedy verdikt? Od knihy Dítě číslo 44 jsem dostala přesně to, co jsem od ní očekávala, a ještě mnohem víc. Jedná se o skvěle napsanou detektivku s mrazivou atmosférou, perfektně propracovanou psychologií postav a s příběhem, který ve vás bude doznívat ještě nějakou dobu po dočtení. Pokud si chcete u čtení odpočinout a na nějakou dobu zapomenout na všechny své starosti, je to opravdu výborná volba. To jediné, co mi brání dát knize plný počet, je brzké odhalení vraha. 


Název: Dítě číslo 44 (Child 44)
Autor:  Tom Rob Smith
Překlad:  Josef Hanzlík
Počet stran: 384
Rok vydání: 2009
Vydalo: nakladatelství Knižní klub

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem také četla a velmi se mi líbila. Co se týče filmu, to byl jeden velký omyl! Nechápu, jak mohli z tak úžasné knihy udělat tak nekoukatelný film!

    http://dark-ginger-lady.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Na film se chystám, tak jsem zvědavá, jestli budu taktéž zklamaná.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :) Já jsem knížku četla a je to prostě bomba moc se mi líbila a věřím, že si ji jednou znovu přečtu (až tedy dočtu tu kupu nepřečtených knih). Film mě hodně zklamal čekala jsem něco jiného a už se na něj asi nikdy nepodívám.
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začínám mít z toho filmového zpracování trochu obavy, ale stejně to alespoň zkusím :) A děkuji za pochvalu, jsem ráda, že o tobě se kniha líbila :)

      Vymazat
  3. Knížku už mám doma a moc se na ni těším. Snad se k ní dostanu brzy.

    OdpovědětVymazat
  4. Takto, film som nedokázala ani dopozerať, lebo ma hrozne nudil, na rozdiel od knihy. Čo mi však na nej vadilo bola občas až prílišná popisnosť, autor mohol nechať viac priestoru pre čitateľa občas. Naozaj ma v niektorých momentoch nezaujímali myšlienkové pochody Leva. Ale to je asi len na vkuse...Všetko ostatné si úplne úžasne vystihla v recenzii!

    osamelý jednorožec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že já mám naopak myšlenkové pochody hlavních hrdinů hrozně ráda a v jejich čtení se vyžívám (když dávají smysl), takže pro mě byla naopak tato část knihy plus...ale je mi jasné, že zdaleka ne každému se to může líbit :)

      A po tolika negativních ohlasech na film začínám uvažovat, že ho možná vynechám, abych si dobrý dojem z knížky zbytečně nekazila :D

      Vymazat
  5. Po téhle knížce pokukuju už pěkně dlouho. Teď jsi mě asi totálně zlomila a úplně slyším, jak na mě vejská, že chce domů...Snad mi jí Ježich naježí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Další recenze potvrzující, že mám tuhle knihu na wishlistu oprávněně. Už se nemůžu dočkat, až si k ní najdu cestu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se Ti to podaří brzy - a snad Tě kniha nakonec nezklame!! :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)