Kniha, která nekouše. Snad.

Snad ještě žádnou knihu jsem nečetla v tolika formátech. Všemi dary obdarovaná jsem začala poslouchat jako audioknihu při přepisu dat, pak se mi ale od kamarádky do rukou dostala papírová verze, a tak jsem přešla na ni. Jenže co čert nechtěl, přišlo pár zápočtových testů a na čtení nebyl čas. A kamarádka chtěla knihu zpátky. Posledních pár kapitol jsem tedy četla v angličtině a v elektronické podobě. Který formát mi vyhovoval nejvíc, těžko rozhodnout, jedno si ale dovolím říct už teď – příběh mě bavil v každé formě.

Dětství malé Melanie by se dalo za idylické označit jen s velkou dávkou cynismu. Spolu s dalšími dětmi bydlí na vojenské základně a nezná prakticky nic, než svou malou celu, a školu, kam je každé ráno připoutaná ke kolečkovému křeslu převážena skupinkou vojáků. Z nepochopitelných důvodů se zdá, že Melanii nikdo na základně nemá rád – a někteří se jí snad dokonce bojí. Jedinou výjimku tvoří slečna Justineauová, hodná paní učitelka vyprávějící dětem napínavé příběhy.


Těžko říct, jak velkou pozornost by si kniha Všemi dary obdarovaná mezi čtenáři vydobyla, kdyby nevyšla na Velký knižní čtvrtek. Příběh totiž na první pohled působí více méně tuctově. Mladá hrdinka v hlavní roli, zombie apokalypsa – zkrátka učebnicová Young Audult, kterými pulty knihkupectví jen přetékají. Nenechte se ale zmást. Pod tím zdánlivě ošuntělým pozlátkem se totiž skrývá opravdový poklad.

Za neobvyklé by se dalo považovat už jen to, že příběh je z velké části vyprávěn z pohledu zombie (tedy „hladovce“), a nikoli jen z pohledu těch, kteří se před nemrtvými snaží skrývat. Snad by bylo možné namítat, že i tohle už tu bylo – jedním příkladem za všechny může být kniha Chutná těla, kde je jedním z hlavních hrdinů nemrtvý chlapec (navíc zmítaný city). Dovolím si ale tvrdit, že M.R.Carey ve své knize přeci jen zašel ještě o trochu dál.


Melanie je mimořádně sympatická, propracovaná a mnohovrstevnatá postava, nízkému věku navzdory. Neslouží jen jako prostředek k demonstraci nestvůrné a neodolatelné touhy po lidském mase, ani toho, jak silnou vůli musí člověk vynaložit, bojuje-li proti svým pudům. Sledujeme, jak se dívenka vyrovnává s tím, kdo je. Její touhu po lidské blízkosti a zároveň strach z toho, že někomu ublíží. Sledujeme, jak hledá odvahu čelit nejen všem nástrahám, které pro ni autor přichystal, ale i nedůvěře jediných blízkých lidí, které má. Situace, kterým je Melanie vystavována, skvěle a logicky zapadají do celkového konceptu příběhu. Oceňuji také, že si autor poradil i v situacích které jsou pro prožívání postav velmi komplikované (mají-li být zachyceny věrohodně).


Melanie sedí čtyři místa stranou od Kennyho, takže všechno dobře vidí. Kenny úplně ztuhne, pak doširoka rozevře pusu a začne zuby chňapat seržantovi po předloktí, na které samozřejmě nedosáhne. Z koutku mu začne vytékat slina, ale protože děti vůbec nedostávají napít, je hutná, skoro tuhá a třese se Kennymu na bradě, zatímco on se snaží seržantovi zakousnout do ruky a u toho sténá a kvílí.

Už tohle je dost strašné, ale je ještě hůř — obě děti vedle Kennyho s tím začnou taky, jako kdyby to od něj chytily, a děti sedící za ním sebou začnou škubat a třást se, jako kdyby je někdo hodně bolestivě píchal do břicha.


Totéž by se dalo napsat i o dalších postavách knihy. Ačkoli by se kniha Všemi dary obdarovaná dala díky tématu i díky častým brutálním scénám zařadit někam mezi thrillery, faktem je, že akce rozhodně není jádrem příběhu. Hlavním hybatelem děje jsou vztahy mezi postavami a prožívání jednotlivých aktérů. Díky velkému množství pasáží zaměřujících se právě na budování vzájemných vztahů a na minulost a motivaci postav by se mohlo zdát, že příběh plyne poněkud pomaleji, myslím ale, že jsou to právě tyto klidnější pasáže, které knihu tahají do nadprůměru.

Dějová linka sama o sobě totiž opravdu nijak převratná není. Příběh (skupinka prchající postapokalyptickou krajinou s číhajícími nemrtvými) jako by z oka vypadl další známé knižní sérii Les rukou a zubů, a valnou většinu knihy se zdá, že je úplně jasné, kam to všechno povede. Zajímavá odhalení málokdy směřují k budoucímu vývoji příběhu, daleko zajímavější jsou informace týkající se minulosti postav, které často vrhnou na probíhající události trochu jiné světlo.


Úplně jiné kafe je závěr, který veškeré mé předpoklady o předvídatelném konci během pár stran rozcupoval na malinkaté kousíčky. To se autorovi prostě povedlo. Zombie apokalypsu nakonec posledními několika kapitolami uchopil za úplně jiný konec, než je v žánru obvyklé, a musím říct, že základní otázka, kterou posledními kapitolami položil, mi v noc po dočtení nedala spát.

Zkrátka a dobře, zkuste dát knize Všemi dary obdarovaná šanci – a to i tehdy, pokud máte pocit, že už jste v tomhle žánru četli fakt všechno. Mohu navíc zodpovědně prohlásit, že ať si vyberete jakoukoli formu konzumace příběhu, šlápnout vedle prakticky nemůžete. Audioverzi má na svědomí tradičně precizní nakladatelství OneHotBook, a zejména drsnější pasáže působí ještě intenzivněji v kontrastu s milým hláskem Kláry Sedláčkové-Oltové, která ztvárnila malou Melanii. Papírovou knihu má pro změnu na svědomí nakladatelství Host, a i tady je možné mluvit o tradičně skvěle odvedené práci, ať už se jedná o absenci překlepů, příjemný formát nebo velmi vydařený a čtivý překlad (který má na svědomí Lucie Horáková). Anglická verze je zase čtivá a jazykově nenáročná, takže pokud si chcete procvičit angličtinu na něčem napínavém a jazykově nekomplikovaném, tohle by mohla být ideální příležitost.

A než si knihu seženete, jdu si pustit film. Trailer totiž vypadá přinejmenším slušně.

   

Název: Všemi dary obdarovaná / The Girl With All the Gifts
Autor: M.R.Carey
Překlad: Lucie Horáková
Počet stran: 412
Rok vydání: 2016
Vydalo: Host



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Knihu jsem četla a bavila mě :) Skvěle napsaní zombíci- hladovi :) Docela mě překvapilo, že prý má vyjít i pokračování, já bych to klidně nechala uzavřené takto :) Ale snad bude i další díl povedený :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za milý komentář! :) Co se týče pokračování - podle všeho by to měl být jiný příběh z téhož světa, tuhle příběhovou linkou taky považuju za uzavřenou :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)